Да ли смо океј

 

 
Прошло је више од две године од проглашења пандемије КОВИД-19.
У марту 2020 године проглашено је ванредно стање, уведене су мере превенције и заштите од заразе и обољевања од вируса: ношење медицинских маски, физичко дистанцирње међу појединцима, полицијски час, односно забрана кретања. Појава вакцина и различитих теорија о вакцинацији, увођење ковид пропусница, размишљање и брига о сопственом и здрављу блиских особа и атмосфера опште забринутости, неповерења, страха снажно је утицала на опште стање у друштву, а посебно на физичко и ментално здравље људи.
Деца и млади, посебно осетљива група којој је за успешан развој од нарочите важности да проводе време са вршњацима и буду укључени у активности са другим људима, да се слободно крећу и безбрижно обављају свакодневне активности, значајно су су били угрожени целокупном ситуацијом.
Како бисмо дошли до података о томе како су сви ови фактори утицали на ментално здравље младих, првенствено ученика наше школе, у априлу 2022. обављено је анкетирање ученика Железничке техничке школе. Линк Гугл упитника прослеђен је одељењским старешинама свих одељења, а упитник је попунило 97 ученика (17% укупног броја ученика школе). Учествовало је 66 дечака и 29 девојчица (они који су одговорили на питање о полу), а највише је било петнаестогодишњака.
На питање о томе како су се осећали када је проглашено ванредно стање - у марту и априлу 2020. године, укупно 69 одговора се односи на то су били опуштени, безбрижни, па чак и радосни, док се 66 одговора односи на непријатна стања - страх, забринутост, бес, паника, очај. Двадесет ученика је одговорило да су били равнодушни поводом новонастале ситуације.
На питање о томе шта их је највише бринуло током пандемије, 10 ученика изјављује да су се највише плашили смрти, сопствене или неког од ближњих, 29 њих се плашило да се не зарази вирусом, да не пренесе старијим укућанима, односно били су веома забринути за здравље своје породице. Њих 16 одговара да их ништа није бринуло, а остали су се бринули због школе, немогућности кретања, вести о броју оболелих и умрлих, „како ће све то завршити“ и слично.
Када су у питању мере превенције и заштите од корона вируса које су биле на снази, ученици изјављују да им је највише непријатности и негативних осећања изазивала мера забране изласка (полицијски час) – њих 45 (47%). Остали као одговор наводе општу лошу атмосферу, обавезу ношења маски, онлајн наставу.
Активности које су им највише пријале у тешким ситуацијама су: слушање музике, гледање серија и филмова, тренинзи, шетње, разговори са пријатељима, бављење кућним љубимцима. Двоје ученика је навело да „су били у депресији“ и да због тога нису могли да нађу начин да превазићу негативна осећања. Чак 34% ученика процењује да пандемија није имала никакав утицај на њихов социјални и емотивни живот. Међутим 65,6% процењује да су услови живота током пандемије имали утицала на ове области њиховог живота. 9,3% укупног броја ученика који су анкетирани је одговорило да је имало потребу за психолошком подршком на почетку ванредног стања, а 11,3% укупног броја испитаних има потребу за стручном психолошком помоћи у садашњем временском периоду (мај 2022).
Дакле, иако неки ученици негирају да су били забринути због читаве ситуације, подаци говоре да значајан број ученика (посматрајући проценте) заиста има потребу за подршком када је у питању ментално здравље, у смислу превенције менталних поремећаја, али и интеревенције, односно потребна има је помоћ стручних лица.
Због важности теме менталног здравља, нарочито у контексту пандемије, у априлу 2022. педагог школе је учествовала у међународној обуци за особе које раде са младима на тему Разоткривање менталног здравља младих. У склопу тренинга, предвиђено је да учесници одрже и једну радионицу у оквиру области менталног здравља за младе.
У понедељак, 23. маја 2022. године, у Свечаној сали ,,Др Дејан Алексић" одржана је двосатна радиониоца на тему менталног здравља у контексту пандемије Ковид-19, односно утицаја специфичних услова живота током пандемије на емоционално здравље и опште психичко стање младих, под називом „Да ли смо океј?“.
У радионици је учествовало 11 ученика наше школе узраста 15 и 16 година старости. Успешно су реализоване предвиђене активности, а ученици су кроз евалуацију саме радионице исказали висок ниво задовољства. Због овако позитивних реакција учесника, планирамо да током следеће школске године одржимо неколико радионица на тему превенције менталног здравља и обучимо вршњачки тим који би се бавио овом темом.

Датум уноса:20.06.2022

АКТУЕЛНОСТИ

Успех на радионици о предузетништву

Неколико протеклих година Железничка техничка школа сарађује са Канцеларијом међународнe асоцијациje AIESEC која се налази на Факултету организационих наука у Београду. Ове го...

Детаљи »


Стручно упутство за спровођење пилотирања државне матуре у априлу 2022.

Стручно упутство за спровођење пилотирања д...

Детаљи »


У сусрет Републичком такмичењу

    Републичко такмичење из историје одржаће се у недељу, 23. маја 2021. године, у Шапцу. На овом такмичењу Железничка техничка школа имаће своје представнике, Алексу Станк...

Детаљи »


Превенција дигиталног насиља

  У току новембра и децембра текуће школске године ученици наше школе учествовали су у пројекту од националног интереса „Улога школе у превенцији и заустављању дигиталног насиља“ у...

Детаљи »


Међународна искуства на путу ка дуалном моделу образовања

  У складу са Годишњим планом рада Тима за међународну сарадњу и израду пројеката, 9. маја 2022. године У Железничкој техничкој школи организован је стручни скуп на тему „

Детаљи »


Поклоничко путовање 2022.

    За ученике Железничке техничке школе наставник верске наставе Саша Ђокић организовао је тродневно поклоничко п...

Детаљи »


Историја на терену

Наставник историје Рајка Голубовић организовала је за ученике одељења 2-1-2  и 2-1-1 часове  историје на терену. На једном од часова била је присутна и стручни сарадник - психолог Марија Р...

Детаљи »