Борис Јашовић
Борис Јашовић, наставник грађанског васпитња, устава и права грађана и школски библиотекар

Дипломирао је социологију на Филозофском факултету у Београду са просечном оценом 8.60.

Од 2010. године запослен је у  Железничкој техничкој школи на позицијима наставника грађанског васпитања, устава и права грађана, као и на позицији библиотекара.

У настави користи интерактивни приступ са елементима критичке педагогије, са нагласком на подстицање и развијање слободног и критичког мишљења код ученика.

Од школске 2013/2014. године координира Новинарском секцијом ЖТШ-а и  покреће ЗЕН – Зидне електронске новине.

Са Новинарском секцијом реализује специјални број ЗЕН-а и 2016. године осваја прву награду у категорији фото-репортажа на конкурску ЕУ Инфо центра „Европски дневник“, Делегације Европске уније у Републици Србији и Министарства културе и информисања Републике Србије.

Године 2018.  изабран је од стране запослених у Школски одбор Железничке техничке школе.

Аутор је следећих научних и стручних радова:

„Дехуманизација и самоотуђење између потрошачке културе и глобалних ризика постмодерног доба“,  УДК: 316.37 Социологија, XLVII (2) 117-142, 2005.

„Синдикализам у ери глобализма“ у: Синдикати и политика (17-32), Службени гласник 2012.

„Ни Робин Худ, ни Суперхик“ у: Синдикати и цивилно друштво (73-89), Службени гласник 2013.

„Развојни пут (не)слободног новинара: од Титоленда до Транзиленда“ у: Од новинара до надничара. Прекарни рад и живот (109-132), Службени гласник 2015.

Бави се новинарским и књижевним радом. Аутор је више од 500 новинских чланака штампаних у најеминентнијим гласилима у земљи и региону.

Редовни је колумниста београдске „Политике“ и подгоричких „Вијести“, а такође пише и за недељник НИН и портал „Зелена учионица“. Био је редовни колумниста Дневног листа „Данас“ осам година.

Два пута се налазио у најужем избору за Гласникову награду „Десемир Тошић“ за најбољу колумну у претходној години.

Заступљен је у бројним књижевним зборницима, а две године узастопно освајао је друго место на Фестивалу сатире „Нушићијада“.

Аутор је романа „ЕКС-ЈУ Пионир“ који је, скупа са још четири рукописа (од укупно 437 пристиглих), изабран на конкурсу Издавачке куће Клетт и штампан у едицији „Читалачки маратон“, марта 2019. године.

Спољни је сарадник ЗУОВ-а, редовни је члан НУНС-а и један је од оснивача Удружења грађана „Одбранимо школе“.