СТРУЧНО ВЕЋЕ НАСТАВНИКА ДРУШТВЕНИХ НАУКА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА

 • Нада Бањанин Ђуричић

  Нада Бањанин Ђуричић

  Образовање: дипломирани социолог

  Предаје социологију, устав и права грађана и грађанско васпитање. Користи интерактиван приступ у настави, методе активног учења и критичког мишљења. Подстиче ученике да трагају за релевантним изворима, да истражују и да буду активни. Њена интересовања укључују теоријске аспекте родно заснованог насиља и злостављања деце у породици. Објавила је социолошку студију „Ударац по души“ (ИКСИ и ЈЦПД, 1998), десетак чланака у стручној периодици и приручник за наставнике. Учествовала је у неколико вишегодишњих образовних пројеката: три пројекта Асоцијације за креативну комуникацију и дебату, Међународни програм „Промишљање у демократији“ који је укључио и међународну размену наставника (Лос Анђелес, Калифорнија), као и учешће на Међународној конференцији (Денвер, Колорадо), Интеркултуралност кроз књижевност и дијалог - INCLUDE са Групом 484.

  Последњих година се бави имплементацијом наставе о Холокаусту у редовне наставне програме. Завршила је неколико домаћих и међународних семинара у Јад Вашему, у Јерусалиму, Лублину, Вашингтону, Скопљу, Аушвицу и учествовала на међународној конференцији у Јерусалиму. Коаутор је и реализатор акредитованог програма стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника Учити о Холокаусту.  Чланица је Виктимолошког друштва Србије и Удружења наставника грађанског васпитања.

  У школској 2017/2018. години је председник Стручног већа наставника друштвених наука и физичког васпитања, члан Тима за развој међупредметних компетенција и предузетништва и члан Тима за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања.

   

  Стручни радови и приручници

 • Снежана Спасојевић

  Образовање: професор физичке културе

  Наставник физичког васпитања и члан Тима за инклузивно образовање

 • Јелица Драгутиновић

  Наставник физичког васпитања, члан Стручног актива за развојно планирање и одељењски старешина одељења 32

 • Александар Загорац

  Наставник ликовне културе

 • Душица Ђорђевић

  Наставник филозофије и школски библиотекар

  У школској 2017/2018. години је заменик председника Стручног већа наставника друштвених наука и физичког васпитања и члан Тима за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања

 • Горан Петровић

  Горан Петровић

  Наставник физичког васпитања и члан Тима за обезбеђивање квалитета и развој школе

 • Рајка Голубовић

  Рајка Голубовић

  Образовање: дипломирани професор историје и географије

  Запослена је у Железничкој техничкој школи од 1996. године. Од тада је обављала низ одговорних дужности. Била је помоћник директора, организатор већа разреда и члан Тима за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања. Тренутно обавља дужност одељењског старешине одељења 41-1 и члан је Тима за самовредновање. Ученике који показују посебно интересовање за историју редовно припрема за такмичења и са њима постиже изузетне  резултате на општинским, градским и републичким такмичењима. У сарадњи са колегама учествује у организацији ваннаставних активности као што су посете музејима, изложбама и различитим културним дешавањима.

 • Саша Ђокић
  Саша Ђокић

  Наставник верске наставе, члан Стручног тима за каријерно вођење и саветовање и одељењски старешина одељења 36-1

 • Драгана Мандић

  Наставник историје и члан Стручног актива за развој школског програма

 • Борис Јашовић
  Борис Јашовић, наставник грађанског васпитња, устава и права грађана и школски библиотекар

  Дипломирао је социологију на Филозофском факултету у Београду са просечном оценом 8.60.

  Од 2010. године запослен је у  Железничкој техничкој школи на позицијима наставника грађанског васпитања, устава и права грађана, као и на позицији библиотекара.

  У настави користи интерактивни приступ са елементима критичке педагогије, са нагласком на подстицање и развијање слободног и критичког мишљења код ученика.

  Од школске 2013/2014. године координира Новинарском секцијом ЖТШ-а и  покреће ЗЕН – Зидне електронске новине.

  Са Новинарском секцијом реализује специјални број ЗЕН-а и 2016. године осваја прву награду у категорији фото-репортажа на конкурску ЕУ Инфо центра „Европски дневник“, Делегације Европске уније у Републици Србији и Министарства културе и информисања Републике Србије.

  Године 2018.  изабран је од стране запослених у Школски одбор Железничке техничке школе. Обавља дужност заменика председника Стручног већа наставника друштвених наука и физичког васпитања, и члан је  Тима за промоцију Железничке техничке школе.

  Аутор је следећих научних и стручних радова:

  „Дехуманизација и самоотуђење између потрошачке културе и глобалних ризика постмодерног доба“,  УДК: 316.37 Социологија, XLVII (2) 117-142, 2005.

  „Синдикализам у ери глобализма“ у: Синдикати и политика (17-32), Службени гласник 2012.

  „Ни Робин Худ, ни Суперхик“ у: Синдикати и цивилно друштво (73-89), Службени гласник 2013.

  „Развојни пут (не)слободног новинара: од Титоленда до Транзиленда“ у: Од новинара до надничара. Прекарни рад и живот (109-132), Службени гласник 2015.

  Бави се новинарским и књижевним радом. Аутор је више од 500 новинских чланака штампаних у најеминентнијим гласилима у земљи и региону.

  Редовни је колумниста београдске „Политике“ и подгоричких „Вијести“, а такође пише и за недељник НИН и портал „Зелена учионица“. Био је редовни колумниста Дневног листа „Данас“ осам година.

  Два пута се налазио у најужем избору за Гласникову награду „Десемир Тошић“ за најбољу колумну у претходној години.

  Заступљен је у бројним књижевним зборницима, а две године узастопно освајао је друго место на Фестивалу сатире „Нушићијада“.

  Аутор је романа „ЕКС-ЈУ Пионир“ који је, скупа са још четири рукописа (од укупно 437 пристиглих), изабран на конкурсу Издавачке куће Клетт и штампан у едицији „Читалачки маратон“, марта 2019. године.

  Спољни је сарадник ЗУОВ-а, редовни је члан НУНС-а и један је од оснивача Удружења грађана „Одбранимо школе“. 

   

   

 • Јана Димитријевић

  Јана Димитријевић

  Образовање: Мастер теоретичар уметности – музиколог

  У Железничкој техничкој школи ради као наставник музичке уметности од 2019. године.

  Посвећена је континуираном стручном усавршавању и унапређивању наставе. Од 2015. године предаје музичку културу и у Седмој београдској гимназији. Организовала је школске приредбе, дириговала школским хором, постављала музику за школске позоришне представе, састављала материјале за потребе наставе. У сарадњи са Музичком омладином Србије организовала је ученичке посете едукативним концертима. Била је ментор ученицима у припремама за такмичење у певању „Први глас Звездаре“ и освојила награду за заслужног наставника-метора. Такође је била члан жирија на аудицији за избор уличних забављача и уметника Града Београда (2018). Учествовала је у пројекту евалуације уџбеника Музичка култура за 6. разред основне школе Издавачке куће Нови Логос (2019).     

  Члан је Удружења композитора Србије, секције музичких писаца. Објавила је неколико стручних радова, а током студентских дана била је уредник зборника научних радова „Музиколошка мрежа/музикологија у мрежи“. Писала је текстове за културно-уметнички магазин „Водич за живот“ (2017). Као део PR тима организације Music Art Project – El Sistema Srbija, дала је свој допринос у промовисању идеја и реализовању пројекта у области социјалне инклузије кроз музику (2019).

  Дугогодишњи је певач у Хору Обилић, АКУД Бранко Крсмановић. Наступала је са професионалним вокалним и инструменталним саставима у земљи, Хором РТС-а као и са оркестрима Београдском филхармонијом и Симфонијским оркестром РТС-а.